Program konferencji

9:00

Sesja I - CHOROBY UKŁADU ODDECHOWEGO

9:00 - 10:20

  • Astma u dzieci – jak rozpoznać i leczyć (20 min.)
    prof. Zbigniew Doniec
  • Nieżyty nosa - diagnostyka i leczenie (20 min.)
    dr n.med. Mamert Milewski
  • Fitoterapia w chorobach układu oddechowego (20 min.)
    prof. Zbigniew Doniec
  • Jak odkrztusić i nie kaszleć? Farmakologia leków mukoaktywnych i przeciwkaszlowych – praktycznie. (20 min.)
    prof. Przemysław Bieńkowski
  • Dyskusja (5 min.)

10:25

Sesja II - DERMATOLOGIA

10:25 - 10:45

  • Choroby skóry u dzieci (20 min.)
    prof. Roman Nowicki
  • Dyskusja (5 min.)

10:50

PRZERWA

10:50 - 11:10

  • na kawę (20 min.)

11:10

SESJA III - CHOROBY ALERGICZNE

11:10 - 12:00

  • Alergia i nietolerancje pokarmowe - aspekty praktyczne (25 min.)
    dr n. med. Iwona Sakowska-Maliszewska
  • Rola pediatry w skutecznym leczeniu alergii (25 min.)
    prof. Zbigniew Doniec
  • Dyskusja (5 min.)

12:05

Sesja IV - SZCZEPIENIA OCHRONNE

12:05 - 13:10

  • Czy szczepienia działają ? - efekty populacyjne szczepień ochronnych (25 min.)
    dr n. med. Ilona Małecka
  • Efektywne zapobieganie chorobom pneumokokowym poprzez szczepienia. (15 min.)
    dr Małgorzata Boś GSK
  • Szczepienia młodzieży i dorosłych - czy są skuteczne w ochronie niemowląt? (25 min.)
    dr n. med.Joanna Stryczyńska-Kazubska

13:10

PRZERWA

13:10 - 13:30

  • POCZĘSTUNEK (20 min.)

13:30

Sesja V - SZCZEPIENIA OCHRONNE - warsztaty

13:30 - 14:20

  • Szczepienia ochronne - komunikacja z rodzicami (50 min.)

14:20

SESJA VI - VADEMECUM PRAKTYKA

14:20 - 14:45

  • Nadciśnienie tętnicze u dzieci i młodzieży - aktualne wytyczne diagnostyki i leczenia (25 min.)
    prof. Katarzyna Kiliś-Pstrusińska
14:45

SESJA VII - DIAGNOSTYKA W GABINECIE PEDIATRY

14:45 - 15:35

  • Zdrowy oddech - dlaczego warto dbać o jakość powietrza, którym oddychamy (10 min.)
    Ultrasonografia - aspekty praktyczne (20 min.)
    USG płuc dla pediatrów (20 min.)

15:35

Zakończenie konferencji

15:35 - 15:40

-

Kadra

Wykładowców

Zbigniew Doniec
prof. dr hab. n. med. Zbigniew Doniec
Katarzyna Kiliś-Pstrusińska
prof. dr hab. n. med. Katarzyna Kiliś-Pstrusińska
Roman Nowicki
prof. dr hab. n. med. Roman Nowicki
Przemysław Bieńkowski
prof. dr hab. n. med. Przemysław Bieńkowski
Iwona Sakowska-Maliszewska
dr n.med. Iwona Sakowska-Maliszewska
Ilona Małecka
dr n.med. Ilona Małecka
Joanna Stryczyńska-Kazubska
dr n.med. Joanna Stryczyńska-Kazubska
Mamert Milewski
dr n.med. Mamert Milewski

Lokalizacja

Konferencja odbędzie się w

Courtyard by Marriott Katowice City Center

4-gwiazdkowy Courtyard by Marriott Katowice City Centre. Hotel prestiżowej sieci znajduje się w najwyższym budynku Katowic i regionu – Altusie. Doskonałe miejsce na spotkania, czy konferencje biznesowe w centrum Katowic.

Adres:

ul.Uniwersytecka 13
40-007 Katowice

Telefon:

32 438 93 50
Courtyard by Marriott Katowice City Center
© 2018 Medical Experts. Wszystkie prawa zastrzeżone. Realizacja Studio Nexim.